måndag 23 februari 2015

Karlsbaderbullar med pistagefyllning



I Sverige har vi massor av olika vetebröd som bakas ut till bullar, kransar, flätor, snurror- you name it. Vi fyller eller bakar in dessa kakor med ett otal olika varianter på fyllningar. Vetebrödet var ju den kaka som man skulle börja med på dåtidens kafferep. Sedan var det fritt fram att hugga in på den mjuka kakan och därefter småkakorna. Man avslutade med" husmors stolthet": tårtan.





Vi brukar här hemma småle åt en bild på min svärmor när hon lyfter vetebullen till munnen och troligtvis yttrar de för henne typiska orden "oh, så goda bullar! Hur gör du för att få dem så saftiga? Mina blir alltid så torra."

Därefter följde antagligen (eller rättare sagt vanligen) en diskussion om hur goda hennes bullar naturligtvis var. Recept utbyttes och på nästa kafferep kanske en ny sorts fyllning eller kaka introducerades till allas förtjusning.

Här får ni till min förtjusning ett recept på en sorts Karlsbaderbullar som jag provade att baka häromdagen. Döm själva! Vad tycker ni?


Ingredienser:

Till bulldeg:
50 g jäst
150 g mjölk rumstepererad
700 g vetemjöl
100 g strösocker
15 g bakpulver
5 g salt
200 g rumstempererat smör

Fyllningen:

100 g pistagenötter (1.5 dl)
150 g mandelmassa
150 g smör, rumstemp
8 g vaniljsocker
40 g strösocker

Garnering:

ägg
glasyr av florsocker+vatten
pistagenötter


Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser till degen utom smöret. Bearbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Tillsätt sedan smöret i klickar. Arbeta degen igen i ca 10 minuter, tills den är elastisk och smidig.

Låt degen vila 15 minuter.

Lägg sedan degen på mjölat bakbord, och kavla ut den till en rektangel, ca 50 x 35 cm. Dela den på längden, och skär varje del i kvadrater, ca 25-30 st totalt.

Lägg en klick (ca en rågad tsk) fyllning i mitten på  varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten - börja i ett hörn och vik sedan motsatt hörn, sedan de två andra. Tryck till så att flikarna inte lossnar när de bakas. 

Låt dem jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. 

Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackade pistagenötter. 

Grädda mitt i ugnen i 225 C, ca 10-12 minuter tills de fått fin färg. Låt kallna. Blanda en glasyr av florsocker och lite vatten, ringla sedan över varje bulle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar