tisdag 17 mars 2015

Chokladbiskvier



En underbar liten kaka som passar bra som kaka till kaffet på maten eller bara som sig själv Den har varit en av mina älsklingskakor ända sedan jag första gången satte mina tänder i denna ljuvliga skapelse. Du kan göra den med mandel eller nötbotten. Det viktiga är att den ska bli lite mjukseg och sedan toppas med en mjuk smörig smörkräm, kanske med en lätt smak av punch, arrak , citron eller apelsin.

Här har jag smaksatt med kakao vilket är min personliga favorit. Biskvin doppas sedan med smält choklad, mörk , ljus eller vit. Man väljer det man tycker bäst om.




 Min familj var den första i byn som skaffade TV. Detta var i början av eller kanske i mitten av 50- talet. Svensk TV fanns inte och det var svart-vita bilder. Vi som bodde i södra Sverige kunde få in en T.V sändare från Danmark. Mitt första barnprogram på T.V hette Andy- Pandy. Jag tror att de pratade danska i programmet. Men det gjorde inget. När vi i början tittade på vår TV blev det folkvandring. Folk samlades på vägen utanför vårt hus, en del gick t.o.m in på gräsmattan för att se på vår tv genom fönstret. Sån tur för dem att vi hade stora fönster! Ja, det verkar inte klokt., men så var det. Vi hade ofta besök om kvällarna på den tiden... Ja, vilka tider! Mamma hade nästan kaféverksamhet hemma! När vi skulle festa på helgen så hade pappa ibland köpt mina älsklinskakor. Ni kan själva gissa vilka det var!


Recept: ca 20 st.
ugn 175 grader

Bottnar:
100.g sötmandel
1 1/ 2dl socker
1-2 äggvitor, beroende på äggens storlek

Smörkrämsfyllning:
100.g.smör mjukt
1 1/2 dl. florsocker
1 äggula
2 msk. kakao

Garnering:
200g. mörk choklad
1 msk olja (ej olivolja)


Klä en plåt med bakplåtspapper. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med sockret. Vispa vitorna lätt. Vänd ner dem i mandelblandningen. Klicka ut smeten till små runda kakor. Du kan göra minisar på ca 1 cm eller stora ca 3cm diameter.

Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 8 min.

Ta ut och lossa kakorna medan de är varma. Låt dem kallna.

Smörkräm: Blanda alla ingredienserna i en skål Vispa krämen tills den blir luftig.

Vänd kakorna så att den platta sidan kommer upp. Bred på smörkrämen med en liten topp. Ställ i kylen att stelna.

Smält choladen och rör ner oljan.

Ta ut kakorn ur kylen och doppa krämtoppen hastigt i chokladen. Håll kakan upp och ned så att överflödig choklad rinner av. Låt stelna. Förvara dem svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar