måndag 23 mars 2015

Dillkött


Detta är utan tvekan en av mina älsklingsrätter och har varit min det ända sedan barnsben. Såsen är underbar med en sötsyrlig smak av dill. 


Det är utan tvekan en typisk svensk rätt. Jag kokar en bit bringa, bog eller högrev av kalv tillsammans med morötter, lök och kryddor. Köttet ska puttra i grytan tills det är riktigt mört. Det tar visserligen lite tid att tillaga men sköter sig själv på spisen. Passa på att ta tillvara den goda buljongen som blir över till att göra en god köttsoppa eller grönsakssopppa! Du kan också frysa in den för kommande behov.

6-8 port.

ca 2 kg. kalvköttt

1- 2 lökar
2-3 morötter
salt 8-10 vitpepparkorn
dillstjälkarna
Dillsås :

I bunt dill(smaka av - det ska smaka mycket dill.)
3 msk mjöl
3msk smör
ca 8 dl buljong från köttet
3-4 msk ättiksprit (börja med en mindre mängd, smaka av)
4-5 msk socker ( smaka av som med ättikspriten )

salt och peppar
Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta. Låt det koka upp .
Ta grytan från spisen och häll av vattnet. Skölj köttet rent med kallt vatten. Lägg tillbaka i den rengjorda grytan. Fyll på vatten och låt köttet koka upp igen.

 Skala och dela lökar och morötter. Lägg ner dem i grytan när det kokat upp igen. Det ska vara så mycket vatten att allt täcks. Tillsätt salt, ungefär 1 tsk per liter vatten. Koka tills det känns mört.

Ta upp köttet och grönsakerrna och skumma buljongen. Hacka dillen.

Fräs smöret i en kastrull tillsammans med mjölet. Späd med buljongen. Häll i ättikssprit och socker, börja med de mindre mängderna. Smaka av så att det är lagom balans mellan sötma och syra. Smaka av med salt och peppar.
När det smakar bra häller du i dillen. Skär up köttet i bitar och servera i såsen, eller lägg upp på tallrik med grönsakerna.

Servera med kokt potatis, kokta morötter och ärtor. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar