onsdag 18 februari 2015

Småländsk comfort food! - Potatisplättar



Förr var man mycket mer uppfinningsrika då det gällde att ta tillvara rester i matlagningen. Det är nog precis som uttrycket säger " Nöden har ingen lag". Vi nutidsmänniskor borde också bli bättre på
att ta hand om det som blir över, om inte av ekonomiska skäl så av ideologiska skäl.

Jordens resurser är som vi vet, inte oändliga. Jag har nyligen sett en undersökning om hur mycket mat som slängs i onödan både av enskilda och av affärer... alltför mycket!

Detta är ett väldigt bra recept och gott sätt att ta tillvara överbliven potatismos. Jag älskar potatisplättar så mycket att vi ofta kokar extra mycket potatismos så att det säkert blir över till denna underbara rätt.




Potatisplättar var och är fortfarande min ena lillebrors älsklingsrätt , trots att han numera ofta äter gourmetmat på de bästa restaurangerna. Receptet är något annorlunda än andra jag har sett, så annorlunda att min brors fru fick komma hem till min mor för att lära sig göra äkta småländska potatisplättar.

Här är receptet:

potatismos
1 msk socker
2 ägg
vetemjöl
rimmat fläsk


Du behöver kallt, gott -inte för löst potatismos gjort på smör och mjölk.

Tillsätt 1 msk strösocker , 2 ägg och så mycket vetemjöl att det går at göra en rulle av degen. Den ska vara ganska fast. Arbeta in mjölet med händerna. Gör en rulle av degen. Skär rullen i lagom bitar. Platta till degen och en lagom plätt av varje bit.



Stek det rimmade fläsket och ta tillvara stekflottet i en skål. Häll stekflottet i panan och stek några plättar åt gången. Stek på bägge sidor.

De är färdiga när de känns lite hårda eller fasta när du trycker med stekspaden på dem. Stek dem guldbruna. Om inte flottet räcker, så blanda med smör.

Det går också bra att servera med bacon eller rökt fläsk. Stek dem då inte i stekflottet utan bara smör.
Servera dem med lingon, vitkålssallad med lingon eller en vanlig sallad och rårivna morötter.

Hoppas du blir förtjust i detta lätta recept på riktig comfortfood!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar