onsdag 30 mars 2016

Pepparrotskött



Detta är ännu en svensk husmansklassiker med en underbar sås med smak av pepparrot. Som vanligt så sköter sig köttet själv på spisen. Det du behöver göra är bara att skala potatisen och reda såsen.




Till receptet:

6 pers.

ca: 1.5 kg högrev eller ca: 1.75 kg bringa eller märgpipa av nöt.

Till kokning:

8 vitpepparkorn
1 stor morot och en stor gul lök
ta till varje liter vatten ca: 2 tsk salt

Såsen:

2 -3 msk. smör
3 -4 msk. vetemjöl
ca 3 msk. riven pepparrot + ev 1 tsk. socker
Ca. 6-7 dl. vätska inclusive köttbuljong och ca: 2dl mjölk utblandat med grädde


Gör så här:

Spola köttet i kallt vatten. Lägg det i en kastrull med så mycket vatten att det knappt täcker köttet.

Låt det koka upp. Skumma väl och tillsätt lök och morot i bitar samt låt koka upp igen, skumma och salta och lägg i pepparn.

Låt köttet sakta koka 1.5 - 2 tim. eller tills det känns mört.

Fräs samman smör och mjöl. Späd med buljong och gräddmjölk, lite i sänder.

Smaksätt noga, rätten är helt beroende av den fina avvägningen mellan salt och lite sött samt smaken av pepparrot.

Skär köttet i jämna bitar eller skivor och servera med såsen, kokt potatis och kokta morötter. Servera extra pepparrot till.


Jag säger bara gör denna rätt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar