tisdag 12 maj 2015

Mandelkubbar och Havrekakor


Nu delar jag med mig ett recept på en kaka som nästan (tror jag) varit bortglömd men som nu när 50-talet blivit inne igen har fått en revival. Det är den lite oanseliga mandelkubben. Den smakar mycket av mandel och bittermandel. Kakan kan sägas vara ett mellanting mellan vetebröd och en vanlig kaka. Den har en torr lite kort textur. Jag hade alldeles glömt bort den, men så hittade jag receptet i min mors receptbok.

Jag kan inte påminna mig att hon bakade den, antagligen beroende på att vi hade den i affären. Jag tror att mandelkubben var en av de kakor som först började säljas förpackad i affärerna. Det var en av min fars favoritfikakakor. När bagaren kom med dagens leverans så bjöd han alltid på mandelkubbar och far bjöd på kaffe. Jag brukade passa på att hälsa på då det var fikadags. Jag brukade då alltid få min favorit (chokladbiskvin).

Havrekakorna är en gammal favorit. Hela familjen älskar den spröda knapriga kakan med sin härliga nötsmak.


Mandelkubbar och Havrekakor med nötsmak


Receptet på de lättbakad mandelkubbarna: 30 st.

2 ägg
3 dl socker
150 g. rumsvarmt smör
1 1/2 dl gräddfil ( i originalreceptet står det sur grädde)
15 malda bittermandlar (eller motsvarande essens)
15 malda sötmandlar
1 msk. hjorthornssalt
11 dl. vetemjöl
 

Garnering:

uppvispat ägg, hackad mandel och pärlsocker


Gör så här:

Vispa ägg och socker. Tillsätt smör, mandel, mjöl blandat med hjorthornsaltet.

Häll sedan i gräddfilen. Arbeta ihop degen med händerna. Låt den vila en stund.

Rulla ut degen till 2 tjocka längder. Pensla dem med uppvispat ägg, hackad mandel och pärlsocker.

Skär dem i trekanter med kniv. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i 225 grader i ca 15 min. De ska bli lite gulbruna och en aning torra.


Här kommer receptet på snabbakade Havrekakor: ca 50 st.

5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornsalt
200 g. rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
100 g. hasselnötter

50 g. choklad att smälta och ringla över

Gör så här:

Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna med händerna. Rulla degen till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Platta till en aning med handflatan. Grädda i 175 grader ca 12-15 min. De ska bli torra och lite ljusbruna. När de har svalnat, smält chokladen och ringla över varje kaka.


Det var allt för denna gången. Hoppas ni vill prova dessa lättbakade klassiska kakor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar