onsdag 10 juni 2015

Familjens köttbullar



Detta är mitt familjerecept på köttbullar!




Ingredienser:

8 hg. blandfärs
2 gula lökar finhackade
2 kokta kalla potatisar
1 dl ströbröd
2 dl vichyvatten el vanligt vatten el mjölk att blanda ut ströbrödet med
vitpeppar och salt efter smak

1 tsk socker
1 1/2 dl grädde

Till stekning : smör

Sås: sky från stekningen, 2msk mjöl utrört i lite vatten
Buljong elller 1 buljong tärning + vatten till såsen


Gör så här:

Hacka löken och svetta den utan att den tar färg. Låt svalna. Lägg ströbrödet i en skål. Häll på vichyvattnet och låt det stå. Riv potatisen.

Blanda köttfärsen med äggulorna, ströbrödet, potatisen och löken. Smaksätt med kryddorna. Tillsätt sockret. Tillsätt grädde, lite i taget tills du har en lagom fuktig men inte för lös smet.

Forma runda bollar med händerna. Lägg dem på en vattenskjöljd skärbräda. Stek dem gyllenbruna på inte allt för hög värme. Stek inte för många åt gången. Skaka pannan så att de blir runda och genomstekta. Spara stekskyn om du ska göra sås.

Sås: Häll på så mycket vatten i stekskyn att köttbullarna nästan täcks och låt köttbullarna eftersteka en stund. Ta upp dem och lägg dem på ett fat.

Häll redningen i stekskyn och låt koka upp. Häll i lite buljong.

Späd med grädde och smaka av med vitpeppar och salt. Tillsätt lite soya för färg.

Servera med potatis eller potatismos, lingonsylt, inlagd gurka och sallad.


Hoppas det ska smaka!











Svara
Vidarebefordra









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar