tisdag 5 maj 2015

Nässelsoppa


Här är ett recept på en gammal husmansklassiker som på gamla dar blivit supertrendig och så hipp att den serveras på de finaste restauranger, kanske pimpad med lite vitt i. Soppan är ljuvlig, såå billig och sprängfylld av vitaminer och livsviktiga mineraler som magnesium. Kan det bli bättre?




Denna soppa är den rätt som enligt traditionen hos oss, avnjuts på valborg. Men det passar lika bra vilken solig vårdag som helst när man behöver en vital injektion! När jag var i tonåren brukade jag och mina vänner sjunga" maj i byn". Detta var en mycket gammal tradition som tyvärr nu nästan är utdöd. Vi gick då runt i husen på valborgsmässöafton och sjöng. Vi hade en ganska stor repetoar av svenska visor och folksånger. Om folk tyckte om vad de hörde brukade de slänga ut pengar till oss (eller var det kanske för att få tyst på oss...). Nåväl det brukade faktiskt bli en ganska stor summa pengar som vi sedan spenderade på en gemensam fest!

Här är receptet på denna billiga, lättlagade soppa!

Ingredienser:

Ca 2 liter späda nässlor
0,5 tsk salt
1 gul lök hackad
1/2 morot riven
ca. 1 liter hönsbuljong eller 2 st tärningar + 1 l vatten
3 msk. smör
2 msk. vetemjöl + lite mjölk att reda med
1- 1,5 dl vispgrädde
salt, peppar


hårdkokta ägghalvor
ev gravad eller kallrökt lax
gräslök till dekoration


Gör så här:

Skölj nässlorna noga i flera omgångar vatten.
Hårdkoka äggen. Kyl och skala dem.
Förväll nässlorna i vatten med saltet. Häll av vattnet. Hacka nässlorna fint.

Fräs lök och morötter en stund i smöret utan att ta färg. Tillsätt sedan nässlorna och låt de fräsa med mot slutet. Häll på buljongen och låt koka ca 5. min. Häll i redningen. Tillsätt grädden. Koka upp och smaksätt med salt och peppar.

Häl upp i soppskålar med det halva ägget och ev en skiva lax virad som en ros. Klipp över lite gräslök.


That's it! Lätt som en plätt!
Anki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar