måndag 17 augusti 2015

Bondsoppa



Det här är en franskinspirerad soppa vars recept härstammar från den berömda svenska restaurangen Cattelin. I orginalet kallas den "vackra kvinnans soppa"!




Det sägs att när en av köksmästarna lagade denna soppa i TV så blev den en sådan succé att det de närmsta dagarna var omöjligt att få tag på purjolök. Nu vill jag dela med mig av min variant. Den smakar härligt serverad riktigt varm med rostade brödtärningar som tillbehör.

Bon appétit, som fransmännen säger!


Ingredienser:

250 g, lättrimmat fläsk ( utan svål)
100-150 g rökt fläsk utan svål eller bacon
3 stora purjolökar
6 medelstora lökar
10 potatisar
4 msk smör
timjan, 1 knippa persilja 2 lagerblad
2-3 liter vatten ( buljong till god smak) salt, vit- svartpeppar


Så här gör du:


Skala potatisen och skär dem i 4 klyftor, skär dessa sedan i ganska tunna skivor.


Skär fläsket i fina strimlor. Lägg smöret i en stor gryta. Fräs fläsket utan att det tar färg.


Lägg i den i bitar hackade purjon och löken. Låt allt puttra i smöret ungefär 5 min. 

Lägg i lagerbladen och strö sedan över så mycket timjan som du önskar. Häll på vattnet med buljongen.


Koka upp och låt sjuda några minuter. Lägg i potatisen och låt allt sjuda i ca 20 min eller tills potatisen är mjuk. Smaka av. Strö sedan rikligt med hackad persilja över soppan.


Servera med krutonger. Jag lovar du blir inte besviken. Lycka till!


Tycker du att det är en stor sats så frys in resten eller halvera receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar