onsdag 22 juli 2015

Slottstek



Här är ett recept på en klassisk rätt som vi ofta avnjöt på söndagarna. Den ackompanjerades alltid av pressgurka, lingon, svartvinbärsgelé, och någon form av grönsaker. På vintern fick vi kokta morötter och blomkål. Jag kommer ihåg hur gott de första späda bönorna, tomaterna och salladen smakade när det var vår!




När jag häromdagen bjöd på denna utsökta middagsrätt så sade min son:" Det här var det bästa jag ätit på länge". Antingen har maten på senaste tiden bara smakat så där eller så var det såå gott!

Jag tillagar steken i stekgryta på spisen men det går bra att först bryna den i ett stekjärn och sedan låta den ugnsstekas tillsammans med grönsakerna och ansjovisen. Lägg ansjovisen under steken. Glöm bara inte att ösa steken.

Som så manga gamla recept så sköter steken sig själv på spisen. Man får en underbar sås som du späder med grädde och lite ansjovisspad.


Ingredienser:

1 1/ 2 - 2 kg. nötinnanlår eller fransyska.
3 msk. smör
1-2 tsk. salt
vitpeppar
6 dl. buljong eller vatten
3 gula lökar
8 ansjovis fileér
12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter

Sås:

3 msk mjöl
2 msk smör
7 dl buljong, ansjovisspad
2 dl. grädde
1 msk. sirap

salt, vit och svartpeppar efter smak.


Gör så här:


Salta och peppra köttet, bryn det runt om i en stekgryta. Tillsätt lökar, morötter och låt dem stekas med en stund.

Lägg i lagerblad och ansjovis. Häll på buljongen eller vattnet. Låt nu steken puttra under lock på inte för hög värme tills köttet är färdigt. Det tar ungefär 1 1/2 tim.

Ta upp steken och låt den vila.

Sås; rör ut mjölet i lite vatten. Häll redningen ner i grytan. Låt det koka upp. Häll på grädden och sirapen. Koka upp igen. Smaksätt med mer ansjovisspad eller kryddor om det behövs. Låt såsen koka sakta några minuter och smaka av noga. Blanka av såsen med 2 msk. smör.

Skär steken i tunna jämna skivor. Garnera fatet med grönsakerna.

Servera med kokt potatis eller hasselbackspotatis, såsen med vinbärs gelé, lingonsylt, pressgurka eller inlagd gurka


Väl bekomme!

Anki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar