onsdag 12 november 2014

Ankis frukostbullar


Jag tänker att det är dags att blogga om lite nyttiga bakverk. Här kommer ett recept jag hittade på, en lättbakad bulle som både passar till frukost och mellanmål. Den är god med alla sorters pålägg, och särskilt rostad med mycket smör och marmelad till en kopp te! Den går också bra att fylla som en baguette. De är väldigt praktiska eftersom man bara behöver ta upp så manga från frysen som går åt direkt.

Här kommer receptet:
 
Ingredienser till gröten:
1 dl. havregryn
2,5 dl. vatten
1.dl. linfrö
1. msk. salt

Övriga ingedienser:
100.g. jäst
0,5 dl. olja( ej olivolja)
2 msk.sirap
7,5 dl. vatten
6.dl. rågsikt
18- 19 dl vetemjöl
Först gör du en gröt på 1dl. havregryn och 2,5 dl. vatten Koka upp. Tillsätt 1 msk salt.och 1 dl linfrö. Låt koka några minuter.

Rör nu ner det övriga vattnet( 7,5 dl) i gröten. Låt denna degvätskan svalna så att den blir fingerljummen.

Smula ner jästen I degblandarens skål.
Häll i lite av den ljumma degvätskan och lös upp jästen med den. Häll därefter resterande gröt.
Tillsätt nu de båda andra mjölsorterna. .Låt maskinen gå I 8-10 min. Täck over degen och låt den jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta degen på bakbordet och dela den sedan i 2 delar . Kavla ut tillen deg ca 1 cm tjock. Ta med ett mått ut små bröd som du naggar med en gaffel (Jag använde en liten glassburk som mått). Du kan så klart rulla runda bullar som du kavlar ut eller kanske kavla ut längder som du skär I lagom bitar.
Lägg bröden på en plat med bakplåtspapper och tack med en bakduk. Låt jäsa tills ugnen är varm
Grädda sedan I 10-15 min i mitten av ugnen  De ska vara lite ljussbruna när de är färdiga!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar