onsdag 29 oktober 2014

Småländska gräddkringlor



Det här receptet hittade jag i en bok om mat från Småland. De var jättegoda! Det visade sig att de som blev över ska frysas in. Den härliga sprödheten försvann efter en dag i kakburken.



Här är receptet: Det blir omkring 40 st om man bakar ut dem som jag gjort på bilden. Det går bra att göra ringar av degen om man vill, då får man ut några fler.

Ingredienser:

9 dl (550.g) vetemjöl

1 dl strösocker
3 tsk bakpulver
225 g smör
2 dl gräddfil eller filmjölk eller sur grädde
1 ägg
pärlsocker till garnering

Lägg mjöl, socker och bakpulver i en rymlig skål. Finfördela smöret och tillsätt vätskan och ägget.
Arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i 40 bitar. Rulla varje bit till en smal längd, 15- 20 cm, och forma till kringlor eller ringar. De jäser upp och blir större under gräddningen. 

Häll upp pärlsocker på ett fat. Pensla kringlorna med lite vatten och doppa dem sedan i pärlsockret. Lägg dem inte allt för tätt på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 225 grader ca 8-10 min. De ska bli lite ljusbruna i kanterna och kännas torra. Lossa dem genast med vass kniv och låt dem svalna på galler. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar