torsdag 5 november 2015

Kanelkaka


Nu är det dags att jag delar med mig receptet på en alldeles underbar mjuk kaka med härlig smak av kanel. Den täcks av ett knaprigt skal av... just det; kanel och socker. Den är ganska stor som tur är. Man tenderar ju att äta ganska mycket av den! 



Det sägs att receptet hittades nedskrivet på en lapp som låg i en gammal bok på en vind som låg i ett gammalt hus som låg------ Nej, nu skämtar jag. Men den är verkligen värd att baka!

Ingredienser:
 
2 1/2 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 g smör rumsvarmt
2 1 /2 dl. socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt.

Fyllning:
6 msk socker + 2 tsk kanel

Så här gör du:

Lägg ett bakplåtspapper i en 2-liters form med avtagbar ring. Smörj och bröa pappret. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda gräddfilen med bikarbonatet och ställ åt sidan. 

Rör smör och socker ljust och pösigt.

Rör i ett ägg i taget.

Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner detta i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.

Varva nu smeten med fyllningen. Gör ca 2 lager. Avsluta med att strö resterande blandning över kakan.

Grädda på nedersta falsen i ca 1. tim. Låt den inte vara inne för länge.

1 kommentar:

  1. En god kaka, jag har den i ugnen nu, men i en hålform, hoppas den lossnar. Gott nytt år...

    SvaraRadera