torsdag 26 november 2015

Bondkakor


Nästa recept är på en kaka som kallas bondkaka till skillnad mot en massa andra kakor som har namn efter våra kungliga. Sitt namn har den antagligen fått för att den är så enkel och vardaglig. Den är trots det väldigt populär och tillhör de klassiska fikakakorna.  Den ingick ofta också i de sju sorters småkakor som serverades vid det klassiska kafferepet som är så typiskt för Sverige. Jag själv tycker om smaken av kola och den härliga knaprigheten i denna lilla lättbakade kaka.




ca 60 st.


Ingredienser:

200 g. mjukt smör
2 dl socker
2 msk sirap
5 dl mjöl

1 tsk bikarbonat ELLER 2 tsk bakpulver
50 g hackad söt mandel


Gör så här:

Rör smör, socker och sirap poröst.

Tillsätt vetemjölet blandat med bikarbonaten samt mandeln. Arbeta snabbt ihop till en deg.

Forma degen till 2 rullar, ca 5 cm i diameter. Linda in rullarna i folie och låt dem ligga kallt några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader C.

Skär rullarna i ca 3- 5 mm tjocka skivor och lägg dem på plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter beroende på hur tjocka du gjort dem. De ska ha en fin färg.

Låt kakorna kallna på galler


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar