tisdag 7 april 2015
Rågbullar
Här får du ett recept på rågbullar som passar lika bra på tebrickan som till en bit sill eller lax.
Ingredienser:
50 g. jäst
5 dl mjölk
1 dl olja med neutral smak.
2 dl havregryn
5 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 tsk av vardera fänkål och kummin
Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken med oljan till fingervärme. Slå det over jästen och rör om tills jästen löst sig.
Stöt kryddorna, blanda ner dem tillsammans med mjölet. Arbeta degen. Sätt till saltet och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den. Tillsätt mer rågmjöl om det behövs.
Rulla ut 2 längder, dela varje i lagom stora bitar. Jag brukar göra ca 18 bitar av denna degmängden.
Rulla till ovala bullar. Lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 15-20 min i 200 grader C.
Etiketter:
bröd,
bröd till påskbordet,
bullar,
frukostbullar,
fullkornsbullar,
grahamsbullar,
havre,
havrebröd,
havrebullar,
hembakat,
hembakt,
råg och havre,
rågbullar,
rågfrallor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar