Jag kommer ihåg första gången jag smakade den här kakan. Jag tyckte den smakade ljuvligt! Det var hos min faster. Min mor hade aldrig bakat i långpanna. Faster var helt fantastisk på att baka. När vi kom på besök hade hon minst 10 sorter, och man fick äta så många man ville. Om man tyckte särskilt mycket om någon så fick man bara ta, inte som hos andra där man skulle äta fint- lite av allt men aldrig kränga en särskild sort!!. Jag som var ett kakmonster njöt. Min mamma kunde ju baka och gjorde det också, men aldrig att vi hade 10 sorter på en gång, eller att man fick hänge sig utan hämningar. En annan fantastisk sak var att hemma hos faster fanns veckotidningar med den tidens kändisar, som aldrig fanns hemma. Ni förstår att det var populärt att hälsa på hos dem!
Ingredienser:
4 ägg
4dl.socker
2 dl varm mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2msk kakaopulver
200 g. smält smör el. marg.
Till glasyr:
2 - 2 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk kakaopulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
50 g. smält smör el marg.
2 - 2 1/2 msk kallt starkt kaffe
till garnering.kokosflingor
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, sikta ner det i äggsmeten. Rör ihop.
Blanda den varma mjölken med det smälta smöret och tillsätt det under omrörning.
Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna ca 25x 35 cm. Grädda i 225 C
Gör
glasyren medan kakan gräddas. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker
i en kastrull. Tillsätt det smälta smöret och kaffet. Blanda
alltsammans och låt sjuda under omrörning några minuter. Häll glasyren
över den ännu ljumma kakan. Garnera med kokosflingor.
Dela kakan i ca 30
bitar. Släpp alla hämningar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar